Nieuws

Werkzaamheden van een meettechnicus

Typen op laptop

Meettechnicus Ad Tijs over zijn werk bij Normec Rei-Lux

Toen Ad Tijs 11 jaar geleden op zoek was naar meer uitdaging in zijn werk, kwam Rei-Lux voor het eerst op zijn pad. Met een opleiding tot Lasser en Bankwerker en jarenlange ervaring in de techniek, is hij te typeren als echte metaalman. Een goede match dus met de werkzaamheden van Normec Rei-Lux en in 2010 startte Ad bij het bedrijf.

Een goede werk-drive

Als meettechnicus ben je veel op pad, want een meting gebeurt natuurlijk op locatie. Soms betekent dat voor een opdracht naar België reizen en/of overnachten. Een enkele keer worden de werkzaamheden zelfs in de nacht uitgevoerd. Ad: “De werkdagen kunnen daarom best wel pittig zijn, maar ik ben niet anders gewend. Zelf houd ik ook wel van een goede werk-drive. Schouders eronder en gaan. Dan kun je met een voldaan gevoel terugkijken op de dag.”

Geen meting is hetzelfde

Hoewel de focus van het werk ligt op het meten van lichtmasten, krijg je als meettechnicus te maken met een grote verscheidenheid aan objecten. Van muurankers en gevelarmaturen tot brugleuningen en balusters. Ad: “Je hebt goed inzicht en boeren verstand nodig om dit werk te kunnen doen. Ieder object vraagt namelijk om een eigen aanpak. Zelfs als je je zou beperken tot het meten van lichtmasten, dan is geen meting hetzelfde. Iedere mast is namelijk uniek. Ze zien er wellicht hetzelfde uit, maar externe factoren als de locatie en de grond waarin een mast is geplaatst, zijn van grote invloed op de levensduur.”

Meten met een meetmachine

“In grote lijnen verloopt een meting als volgt: de meetmachine wordt naar een mast gereden en aan de onder- en bovenkant vastgezet. Ook worden er twee lasers op de mast geplaatst. Dan brengt de meettechnicus gelijkmatig drukkracht aan. Ondertussen houdt hij via een 3D-camera de mast in de gaten. Ad: “Op mijn scherm zie ik wat er gebeurt met de mast. Indien er onder de grond een gebrek is, kan ik dat eenvoudig uit de grafiek aflezen. Als dat zo is, dan stop ik de meting direct. Ik ben er namelijk niet om masten kapot te maken. Na de meting krijgt iedere mast een code die de status weergeeft.”

Vakidioten onder elkaar

Doordat het werk zo divers is, leer je de kneepjes van het vak vooral in de praktijk en die praktijk is best weerbarstig. Ad: “Soms kom je op locatie een situatie tegen waarover je van gedachten wil wisselen. Ik schroom op zo’n moment niet om een collega te bellen en even te sparren. Dat maakt het werk ook leuk in mijn beleving. Ik ben iemand die graag nadenkt over de beste oplossing in elke situatie, maar om daar te komen heb je nu en dan een andere blik en collega’s nodig. Juist die momenten van dialoog, met vakidioten onder elkaar, geven mij energie.”

Voorkom overbelasting van lichtmasten

Voorkom overbelasting van lichtmasten

Gemeente Amsterdam zet in op duurzame en veilige overspanningsinstallaties

Gemeente Amsterdam zet in op duurzame en veilige overspanningsinstallaties

Ledverlichting plaatsen: waar moet u op letten?

Ledverlichting plaatsen: waar moet u op letten?