Referentie

Inspecteren van overspanningen

Muurankers met kerstverlichting in binnenstad.

Duurzame samenwerking voor social return

Pantar is een sociaal-ontwikkelbedrijf in Groot-Amsterdam. Het doel van Pantar is mensen met een arbeidsbeperking begeleiden in werk, op eigen locaties en soms naar reguliere werkgevers. Normec Rei-Lux schakelde Pantar in bij een groot project in Amsterdam, waarbij overspanningen geïnspecteerd worden. Omwonenden worden vooraf per brief geïnformeerd over de werkzaamheden. De medewerkers van Pantar dragen zorg voor het drukken en verspreiden van deze bewonersbrieven. Jacob Honing is als Projectmanager Transport verantwoordelijk voor de aansturing hiervan.

Gemeente Amsterdam vraagt haar opdrachtnemers iets terug te doen voor de stad, bijvoorbeeld door werkgelegenheid te creëren. Met de samenwerking met Pantar geeft Normec Rei-Lux invulling aan social return.

Zeer breed georiënteerd

Bij Pantar werken ongeveer 3.000 mensen, waarvan 300 onderdeel zijn van de staf en aanverwante afdelingen. De overige medewerkers werken verdeeld over de verschillende werkgebieden als Logistiek, Industrie, Ambachten, Facilitair en Groen. Jacob: “Zo doen we bijvoorbeeld alle groenvoorziening in Amsterdam voor de gemeente, maar ook het ophalen van al het vuilnis dat niet in de grote vuilniswagens meegaat. In Amsterdam-Noord zit een vestiging van Pantar waar fietsen worden gemaakt en lampen voor Schiphol worden gerepareerd. Er is zelfs een mozaïekafdeling, maar ook houtbewerking. Als je hier midden in de stad gaat staan en je kijkt om je heen, dan zie je enorm veel dingen waar Pantar een bijdrage aan geleverd heeft.”

Jacob overziet het transport van zowel goederen als personen. “Wanneer nodig halen we de mensen op die hier in Diemen werken in onze vier grote bedrijfshallen, waar allerlei werkzaamheden gedaan worden die passen in een sociaal ontwikkelbedrijf. Daarnaast brengen we medewerkers naar bedrijven die mensen van ons in dienst hebben, van Almere tot Den Haag.”

Werk voor tussendoor

Roosmarijn Franken van Normec Rei-Lux kwam via de gemeente Amsterdam terecht bij de afdeling Transport van Pantar. “De gemeente Amsterdam, hun opdrachtgever, had Normec Rei-Lux doorverwezen” vertelt Jacob. “De vraag of wij de brieven wilden bezorgen bij omwonenden, kwam bij onze afdeling terecht omdat onze chauffeurs een ochtend- en avondpiek hebben in hun werk. Overdag zijn er niet veel ritjes voor ze. Dankzij dit soort opdrachten kunnen wij ze tussendoor ook werk bieden. Dat vinden ze leuk, ze zijn lekker buiten in de frisse lucht. Ze nemen de brieven mee op hun rit en zodra de betreffende rit klaar is, rijden ze door naar de straten waar ze moeten zijn en bezorgen ze de brieven. Daarvoor moeten ze door de hele stad heen. De ene week naar Zuidoost, de andere keer naar Noord. Hoe druk het is, hangt van het schema af.”

 

“We hebben een prettige samenwerking. Meer kunnen we niet wensen.”

Jacob Honing, Projectmanager Transport

 

Prettige samenwerking

Het bezorgen van brieven is niet nieuw voor Pantar. Zo doen ze dat bijvoorbeeld ook op IJburg voor een groot postbedrijf. Rond de kerst bezorgen ze vaak mailings en voor scholen in Amsterdam verspreiden ze informatieboekjes.

Jacob: “Deze opdracht loopt voor ons een aantal jaren, omdat het project zolang duurt. De ene keer is het iets drukker dan de andere keer, maar per batch zijn we wel enkele dagen bezig om alles te bezorgen. Alles verloopt goed, Roosmarijn is tevreden over ons en we hebben een prettige samenwerking. Meer kunnen we niet wensen.”

Gerelateerde diensten