Nieuws

Sfeer en gezelligheid tijdens de feestdagen

Muurankers monteren

Muurankers: steun en toeverlaat tijdens de feestdagen

In veel (doorgaans oude) binnensteden hangen ze al tientallen jaren: muurankers. Perfect natuurlijk voor het bevestigen van spandraadverlichting. Het grootste deel van het jaar hangt er reguliere straatverlichting aan de spandraden, maar in aanloop naar de donkere winterdagen, worden veel winkelstraten omgetoverd tot een waar Winter Wonderland.

Sierlijke armaturen met honderden lichtjes zorgen voor sfeer en gezelligheid bij het winkelend publiek, maar tegelijkertijd ook voor een flinke extra belasting op de muurankers. Tel daar stevige windvlagen, ijzel of een pak sneeuw bij op en de vraag rijst of de ankers, na jarenlang trouwe dienst, al dat extra gewicht wel kunnen dragen.

Feestverlichting

Het zal helaas niet de eerste keer zijn dat een muuranker bezwijkt. Juist in deze tijd (wanneer het traditioneel gezien druk is) is het voor de openbare veiligheid belangrijk om te weten of de muurankers voldoende bestand zijn tegen de trekkracht, goed verankerd zijn in de gevel en last but not least nog van goede kwaliteit zijn. In het bijzonder wanneer deze extra belast gaan worden met feestverlichting. Een meting is de manier om dit noodzakelijke inzicht te verkrijgen. Immers, meten is weten.

Muurankers meten

Normec Rei-Lux voert regelmatig metingen van muurankers uit voor veel gemeenten in Nederland. De eerste stap betreft de afstemming van het aantal alsmede de exacte locaties van de ankerpunten. De opdrachtgever levert hiertoe een meetlijst aan met locaties van de ankers. Als deze gegevens voorhanden zijn, dan kan het project snel van start gaan. De volgende stap is het informeren van winkeliers en bewoners in het gebied. Al met al kunnen de voorbereidingen met een week of drie zijn afgerond.

Op de meetdag(en) komt Normec Rei-Lux met vier meettechnici, twee hoogwerkers en de nodige apparatuur op locatie. Voorafgaand aan de meting wordt een berekening gemaakt van de gewenste belasting, waarbij rekening wordt gehouden met externe factoren zoals wind en sneeuw. Middels toevoeging van een extra marge wordt de vereiste draagkracht vastgesteld. De daadwerkelijke meting gebeurt doorgaans middels de duale meetmethode, waarbij één apparaat aan twee muurankers tegelijk trekt. Op locaties waar dit lastig is, hanteert Normec Rei-Lux de solitaire methode, met een meetbeugel over het anker. Dit klinkt misschien als een complex traject, maar met de juiste kennis, techniek en ruime ervaring kan het vlot geregeld zijn.

Veilig verwelkomen

Nadat in kaart is gebracht welke muurankers het extra gewicht wel of niet kunnen dragen, kunnen de zwakke plekken eenvoudig verholpen worden. De winkelstraten zijn klaar om het publiek veilig te verwelkomen met de fonkelende feestverlichting.

Dit artikel werd gepubliceerd in Straatbeeld.

Voorkom overbelasting van lichtmasten

Voorkom overbelasting van lichtmasten

Gemeente Amsterdam zet in op duurzame en veilige overspanningsinstallaties

Gemeente Amsterdam zet in op duurzame en veilige overspanningsinstallaties

Ledverlichting plaatsen: waar moet u op letten?

Ledverlichting plaatsen: waar moet u op letten?